Odlučnost, odluke i srodne životne radosti ;)

Postoje neke stvari/navike u našim životima koje je potrebno mijenjati i mi smo toga potpuno svjesni ali nekako ne ide to baš tako jednostavno…
Neki prestaju pušiti, neki kreću na dijetu, neki počinju svakodnevno vježbati/trenirati a neki pak pokušavaju skočiti iz kreveta na prvi alarm… I možda čak i krenu no opet nekako “zapnu“ pa se vrate starom “ritmu“ i onda opet sve ispočetka.
Zašto je to tako?
Zato što smo ljudi, a ljudi su skloni navikama, zoni komfora… jednom riječju rutini – a rutina je opasna stvar !
Sigurno ste čuli onu: “Kada sam uvidio koliko je teško mijenjati sebe prestao sam od drugih očekivati promjenu“.
Zašto smo tako slabi i zašto tako lako “padamo“ već na prvim izazovima nakon donijete odluke?
Uglavnom jer:
1.Nismo u potpunosti raščistili sami sa sobom što zapravo želimo
2.Nismo definirali krajnji cilj/rezultat koji dobivamo tom odlukom
3.Manjak samopouzdanja (u ovom slučaju nedostatak vjere u pozitivan ishod), što rezultira nikakvom samodisciplinom i ostalim popratnim “faktorima“ koji ne doprinose.
A super stvar je što jednom kad za ozbiljno popričamo sami sa sobom i utvrdimo gore navedene stavke već smo više od pola posla napravili a to je ta “čvrsta“ odluka, i nema odstupanja kada je slika kristalno jasna.
Naša djela “glasno“ govore kakav nam je popis prioriteta, mi ne moramo reći niti riječi – opišite svoj dan, tjedan, mjesec… pa pročitajte što piše između redaka: što mi je bitno u životu?… što sam poduzeo/la da nešto promijenim?
Odlučnost razbistri sliku, složi nam okvirni plan kojeg se pametno držati jer s odlučnošću dobivamo i predanost i odvažnost pa sve postaje puuunooo jednostavnije.
Sjetite se dugo očekivanog razgovora za važan posao, prvog dana kada ste dijete vodili u vrtić/školu, prvog sastanka s voljenom osobom.
Koliko Vam je trebalo da donesete odluku da ćete ići na taj razgovor,događaj,sastanak… bez obzira na sve moguće scenarije,nevolje, nevremena, nezgode i sl. i kakve su šanse bile da preskočite tako nešto ili “smetnete s uma“? Nikakve! Nema šanse! Jer to su bitne- “velike stvari“.
Odličan savjet koji sam pročitala vezano za odlučnost kod neke životne promjene:
Stavite tu promjenu na najvažnije “HIGH PRIORITY“ mjesto u svom životu na određeno vrijeme dok se nova navika ne uvrsti pod “DAILY ROUTINE“ postupak!
Gledajući na novu naviku kao naviku od “životne važnosti“ sigurno će i postati dio nečeg velikog što će promijeniti Vaš život!
Sretno!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: