Koliko košta Vaše zdravlje? Briga o sebi je sebično ili jednostavno neophodno ponašanje?

Jeste li ikad razmišljali koliko košta Vaše zdravlje?

Svaki put kada ste odbili poziv na šetnju, brzi hod, trčanje, teretanu ili sličnu aktivnost, rekli ste svome tijelu da ne vrijedi trošiti vrijeme na njega, svaki put kada ste nekom proizvodu/namirnici koji može pospješiti bolje funkcioniranje Vašeg ( često napaćenog ) organizma rekli “ne može – skupo je to” – zapravo poručili: “šuti, trpi i pati dalje”, svaki put kada ste rekli “nemam vremena” prijateljici da se konačno vidite i popijete tu kavu – rekli sami sebi: “nisi vrijedan imati društveni i socijalni život”….

HEALTH IS A RELATIONSHIP BETWEEN YOU AND YOUR BODY

čovječuljci

I tako prvi put, drugi put, treći put… a poslije… poslije to prijeđe u naviku… a takva navika prijeđe nažalost najčešće u nekakav oblik bolesti.

I onda… onda slijedi čuđenje: pa kako tako iznenada?

I sada Vas ja pitam: Iznenada?! Stvarno mislite da je iznenada?

I? Što sada? Sada odjednom više ništa nije skupo, za sve se nalazi vremena, sve ima smisla i bljutava hrana više nije tako bljutava a ni onaj čaj više nije tako strašan…

Kada Vam netko ponudi kvalitetan proizvod, koji je ( istina ) za naše standarde skup, ja Vas pitam: “Koliko košta Vaše zdravlje?”.

Jer vidim peti par čizama koji kupite i treći kaput koji nosite, peti smartphone/ iphone koji mijenjate i … želite da nastavim? 🙂

LOVE YOURSELF ENOUGH TO LIVE A HEALTHY LIFESTYLE

Pod pojmom “Vaše zdravlje” podrazumijevam naše psiho-fizičko stanje jer ukoliko jedno ne nadopunjuje drugo sve pada u vodu.

Nisam savršena, vjerujte mi ovo pišem više iz bijesa u što nam se životi pretvaraju jer me ovakav način života “da nemaš vremena ( da ne spominjem novaca ) za sebe, svoju obitelj, svoje aktivnosti i prijatelje” – jako frustrira, a vjerujem i većinu Vas, ali zato vidim koliko je potrebno i važno unositi promijene u svoj život pa makar i one malene… bitno je krenuti, zapravo bolje rečeno: pokrenuti se…

Zanimljivo je kako nam se percepcija života čini jednostavna dok smo zdravi i to uzimamo “zdravo za gotovo”, kao to je pod “normalno” a kada nastupi bolest pogled se mijenja i svijet više ne vidimo istim očima.

JABUKE

Zapravo svaki dan bismo trebali iskakati iz kreveta od sreće! Živi, zdravi i sposobni i svi dan započinjemo s istim mogućnostima, ali nećemo svi iskoristiti te mogućnosti… Ljudi smo… takvi smo… ako ne uslijedi “šamar” najčešće ništa od pomaka. 🙂

HEALTH IS NOT VALUED TILL SICKNESS COMES

Žena sam, majka, supruga, nečija kćer… pa ću više pisati iz svoje perspektive jer nisam ja nikakav izuzetak, većina žena prolazi kroz slične situacije pa će razumjeti, što ne znači da iste preporuke ne vrijede za naše “bolje” polovice. 🙂

Jeste li znali da druženje i razgovor s bliskim prijateljima ima doslovce terapeutski učinak na naše mentalno zdravlje? Dakle, prijatelji su besplatni psiho-terapeuti! Odvojite vrijeme za druženje s Vama bliskom osobom i “ispucajte” se s pričama, ako je potrebno otiđite negdje na izlet, vikend…

GLAVA

Kod naših boljih polovica to će možda biti nekakav nogomet, boćanje ili sl. … i pivce poslije toga uz razgovor – nemojte im to zamjerati, to je samo njihov način “terapije”.

Umjesto zamjeranja jedni drugima radije pronađite svoje aktivnosti i poštujte osobnost i privatnost osobe s kojom ste u braku kako biste u Vaše zajedničko vrijeme bili ispunjeni i zadovoljni na svim nivoima.

Sada, kada sam iskusila razna “životna iznenađenja” često znam reći: “Gdje je ŽENA sretna – tu će biti sretan i muž i djeca i cijela bliža i dalja rodbina” – u suprotnom, što drugo, nego jaaako jaaakooo suprotno :).

pametna2

I onda kada netko kaže da je to sebično ponašanje, pitam Vas da li zaista je?

Ma pustite ponekad to prljavo posuđe, ljepljive podove, ne ispeglanu robu, otiđite u šetnju, na nogomet, kavu, seminar, tečaj, neki vole duhovnu obnovu ili što god Vas čini sretnom/im jer samo sretna i zadovoljna osoba može usrećiti i druge.

Djeca trebaju sretne ali i zdrave roditelje – ne zaboravite to! Nikome ne pomažete nesretni, nezadovoljni, mrgudni, isfrustrirani i u vječnoj ulozi žrtve. Samo osvijestite kamo Vas vodi takav način života? Vas u neki oblik bolesti a Vašu obitelj u nezadovoljstvo i tugu.

Možda sam nekome sebična, “but who cares” 🙂 – moje dijete ima sretnu mamu a muž zadovoljnu ženu… pitajte ih kako to izgleda kada je mama ljuta i kako je njima tada? 🙂

Možemo spomenuti i koliko je važno zdravlje i vitalnost u poslu, nevezano s kojim oblikom poslovanja se bavite, vitalno i zdravo tijelo postiže bolje rezultate i bolje se nosi s izazovima i stresom kojeg danas ne manjka :).

Sve što u životu birate – sami birate!

I? Što ćete odabrati?

YOUR BODY IS YOUR MOST PRICELESS POSSESSION SO GO TAKE CARE OF IT!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑